“Нам треба сучасний план міста Рівне, а не змотані шпалери”

07.25.2017 19:06:54

25 липня в Інформаційно-освітньому просторі INFOHUB відбувся круглий стіл з питань розроблення історико-архітектурного опорного плану міста Рівного. Дискусія видалася надзвичайно “гарячою”, адже сторони питання намагалися переконати одне одного у власній правоті.

Учасниками обговорення були представники Управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Рівненської міської ради, заступник міського голови Рівного Віталій Герман, секретар Рівнеради Сергій Паладійчук, архітектори та громадські активісти. Всі присутні погодилися з тим, що історико-архітектурний опорний план Рівного надзвичайно потрібен місту та мешканцям. Водночас постає питання, яким він повинен бути і чи зможе та фірма, яка почала його створення довести справу до кінця.

Нагадаємо, що історико-аріхітектурний план міста розробляє львівська фірма «Укрзахідпроектреставрація». Перший етап роботи, який полягав у зборі вихідних даних вартував 500 тисяч гривень, фірма виконала поставлені завдання і отримала за це кошти. Другий етап, який полягає власне в розробленні самого історико-архітектурного опорного плану міста, який має бути виконаний згідно норм чинного законодавства, в тому числі і в електронному вигляді, ця компанія зробити не може. Саме тому міська влада відмовляється підписувати другу частину угоди.

  • Місто хоче придбати сучасний історико-архітектурний опорний план, який має багатофункціональні можливості і є зручний для використання. Нам не хочеться, щоб Рівне мало змотані шпалери, які стоятимуть у когось в кабінеті і забудовникам і простим рівнянам потрібно буде бігти в кабінет і ознайомлюватися з ним. Ми хочемо Мерседес, а нам пропонують Жигулі з механічною коробкою передач, – говорить заступник міського голови Віталій ГЕРМАН. – Водночас ми не відмовляємося від послуг цієї львівської фірми, якщо вони приведуть завдання на розроблення історико-архітектурного опорного плану міста у відповідність до вимог чинного законодавства. Інакше місто не буде оплачувати незаконні, не належного рівня роботи Державноо підприємства «Український регіональний спеціалізований науково – реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація».

Телефоном під час дискусії присутні мали можливість почути думку і представників львівської сторони. Так, вони відповіли, що не можуть привести історико-архітектурний план міста, згідно тих вимог, які тепер вимагає законодавство. А саме – відповідно до частини третьої статті 2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» виконати всі проектні роботи в геодезичних координатах системи УСК-2000.
Частиною третьою статті 2 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено, що містобудівна документація розробляється на паперових і електронних носіях на оновленій картографічній основі в цифровій формі як набори профільних геопросторових даних у державній геодезичній системі координат УСК-2000 і єдиній системі класифікації та кодування об’єктів будівництва для формування баз даних містобудівного кадастру.

  • Виготовлення плану у системі УСК-2000 не входить до нашої компетенції, адже цим мають займатися фахівці з Рівного. Ми лише лише розробляємо план та передаємо його замовнику, – зауважила представниця інституту «Укрзахідпроектреставрація».

Після тривалих перемовин все ж не вдалося до кінця завершити розгляд цього питання і створення історико-архітектурного плану лишається відкритим. Водночас в дискусії прозвучало конструктивна пропозиція від депутатів Рівнеради, які запропонували накласти мораторій на забудови в центрі міста, межі якого сформують архітектори, історики та науковці. Тим самим це зняло б напругу, яка існує щодо незаконних забудов, які періодично “виростають” в історичному центрі міста.

Більше новин
Всі новини
Favorite Tags